PMT therapeut Marloes
Psychomotorische therapieWie is Marloes en hoe gaat zij te werk?
Marloes van Berlicum
Werkervaring
Werkwijze
Missie / visie
Marloes van Berlicum
Geboren en getogen in een klein dorp in Brabant, waar de achterdeur openstond voor iedereen en het welbekende ‘ons kent ons’ het straatbeeld vormde. Zorgen deden we voor en met elkaar en eigenlijk ontstond daar -al heb je dat als kind niet direct in de gaten- de interesse voor het vak psychomotorische therapie. Sport, spel en bewegen heb ik altijd leuk gevonden, en wat ik al vroeg niet begreep is dat sommige kinderen dat niet deelden, niet mee wilden doen, boos werden als ze verloren, of niet samen wilden spelen.
Als ik de opleiding CIOS (Sport- en bewegingscoördinator) heb afgerond, besluit ik dat ik toch meer hierover wil leren en begrijpen. Een logisch gevolg is dan het volgen van de bacheloropleiding tot psychomotorisch therapeut. Ik leer dat psychologische invloeden gevolgen hebben voor het menselijk lichaam en relevante bewegingspatronen. Dat gedrag voortkomt uit meerdere elementen.
Na enkele jaren werkervaring heb ik me, door het volgen van de masteropleiding, verdiept in de ontwikkeling van baby tot oudere op psychologisch, sociaal en emotioneel gebied.
Het leren begrijpen dat naast het brein ook de omgeving van wezenlijk belang is om veilig te kunnen opgroeien en fouten te mogen maken. Dat dit alles bijdraagt aan de identiteitsontwikkeling.
Een boeiend vak. Elke dag geniet ik ervan om mensen te mogen helpen met PMT, waarbij bewegen en gedrag de spiegel zijn van je kern, je ziel.
Werkervaring
Mijn werkervaring start in 2006 waar ik als psychomotorisch therapeut begin binnen het Vincent van Gogh Instituut in Venray. Hier, bij het GGZ, maak ik kennis met diverse doelgroepen en zorglijnen (ouderen, Korsakov, forensische afdelingen). Daar heb ik me de afgelopen jaren ontwikkeld als senior professional met als specialisme het ADHD- en ASS-spectrum bij zowel kinderen als volwassenen. Hulpvragen binnen de PMT zijn gericht op het verkennen en uiten van gevoelens, het herkennen en aangeven van ‘eigen grenzen’. Het leren van algemene sociale vaardigheden, omgang met emoties zoals stress, boosheid, pijn en angsten. Maar ook het ontvangen van educatie.
Binnen het Vincent van Gogh heb ik ook ervaring opgedaan binnen de zorglijnen Angst en Stemming. Mensen bij wie de kwaliteit van leven wordt beïnvloed door spanning- en angstklachten, heb ik d.m.v. adem- en ontspanningsoefeningen geleerd om deze angst te reguleren. Daarnaast ga ik samen met mijn cliënt op zoek naar de oorsprong van deze klachten door de inzet van bewegings- en lichaamsgerichte oefeningen.
Van 2017 tot 2019 heb ik twee jaar als docent vak therapie gewerkt voor de psychomotorische therapie binnen de HAN Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Werkvormen, methodiek en running waren vakken waarin ik heb gedoceerd.
Ook deze ervaringen neem ik mee in je praktijk en vanaf oktober 2020 heb ik de STAP durven wagen. Het starten van een eigen PMT-praktijk, waarbij ik me richt op diverse hulpvragen waarbij we ervaringsgericht met elkaar aan het werk gaan.
Sinds 2020 is de afdeling STERKR toegevoegd aan mijn werkervaring. STERKR is er voor kinderen en jongeren die niet lekker in hun vel zitten. Ouders hebben een actieve rol in het proces, maar de kinderen staan centraal. Het systeem om de kinderen of jongeren heen is van wezenlijk belang en is onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Werkwijze
Het is een hele STAP om de hulp in te schakelen van een therapeut. Het succes van een therapie hangt voor een groot deel af van het vertrouwen dat je hebt in de therapeut. Er is moed voor nodig om een hulpvraag te stellen en het vraagt lef om levenspatronen te doorbreken.
1) We maken eerst kennis.
We starten met een kennismakingsgesprek waarbij jij of jullie de hulpvraag omschrijven zoals je hem beleeft/ ervaart. Het kan ook belangrijk zijn om te weten hoe dit is ontstaan. Zeker wanneer het een patroon is wat zich herhaalt in je leven. Ik sluit aan bij de hulpvraag en samen onderzoeken we hoe we jouw hulpvraag en hoe we je lasten kunnen verminderen.
2) De start van een PMT-sessie.
Wanneer je na de intake het gevoel hebt dat PMT je bij je hulpvraag kan helpen gaan we aan de slag. Door de inzet van maatwerk reflecteren we op je gedrag. Wat laat je zien? Herken je dit van jezelf? Welke gedachten en gevoelens roept het bij je op? Je gaat (nieuwe) ervaringen opdoen en we creëren een veilige plek om te oefenen met de inzet van ander gedrag.
3) Patronen doorbreken en oefenen met nieuw gedrag.
4) Evaluatie.
Missie / visie
Zolang ik me kan heugen ben ik geïnspireerd door het bewegen en gedrag van de mens. Zowel het bewegend menselijk lichaam als bewegingen die ik zie binnen groepen of relaties. Hoe gaan mensen met elkaar om? Welke patronen zijn ontstaan binnen relaties en gezinnen? Hoe los je problemen en innerlijke conflicten op? Samen kunnen we onderzoeken hoe je meer balans kunt krijgen in je lijf, je leven en binnen je gezin, zodat je weer thuiskomt bij jezelf.
Wat ik als PMT-therapeut wil bereiken is op de eerste plaats dat jij weer lekker in je vel komt. Samen onderzoeken we je hulpvraag en lever ik maatwerk door het observeren van je gedrag. Ik wil een veilige context creëren waarin je ervaringen kan opdoen op fysiek en emotioneel gebied.
Samen werken aan identiteitsontwikkeling, waarin we ontdekken wat jouw waarden en normen zijn. Wat is je nature en wat is je nurture. Gewenste interacties bevorderen en een fijne manier van communiceren binnen gezinssystemen, of bij ouder- kind relaties.
Het kan helpend zijn om het niet allemaal in dialoog te doen. PMT is een non-verbale therapie waarbij de gedachten en emoties die het oproept, centraal staan. De ervaring en je gedrag laten zien wat er van binnen gebeurt zodat er niet altijd woorden nodig zijn.