Wat is PMT?

Psychomotorische therapie

Al bewegend jezelf en de wereld leren kennen.

Gedrag is bij iedereen opgebouwd uit componenten die elkaar beïnvloeden. Wij noemen ze gedragscomponenten.
Het gedrag van een mens wordt hierdoor beïnvloed in combinatie met zijn aanleg, voorgeschiedenis en huidige leefomgeving.

    

Wat is PMT

Psychomotorische therapie is bedoeld voor mensen met psychische klachten en problemen. Klachten in de vorm van angsten, onzekerheid, spanningen, somberheid, stemmingswisselingen of een trauma.

Psychomotorische therapie is geschikt voor alle leeftijdscategorieën: kinderen, adolescenten, volwassenen en ouderen. Ik kijk, als psychomotorische therapeut naar wat het lichaam van mijn cliënt aangeeft tijdens een beweging. Hierbij valt te denken aan bepaalde lichaamssignalen, een opvallende lichaamshouding of een reactie van het lichaam na een beweging. En mijn cliënt leert ze gaandeweg te ‘herkennen’.

Bij PMT staan lichaamsbeleving en bewegingsgedrag centraal. Door het inzetten van sport en spel of lichaamsgeoriënteerde oefeningen komt de cliënt letterlijk in beweging of staat hij of zij op deze manier stil bij zijn ervaringen. Zo leert hij of zij om lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen en te begrijpen. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten en ander gedrag. Psychomotorische therapie is een ervaringsgerichte therapie waarbij gedrag en bewegingen centraal staan. Dit kunnen bewegingsgerichte of lichaamsgerichte oefeningen zijn. En ze worden zowel actief als passief ingezet.

Methodes

Sport en spel

We onderzoeken jouw gedrag en de daarbij horende gedachten en gevoelens door de observatie en de inzet van jouw bewegingen. Door de inzet van sport en spel kan ik zien hoe jij daarop reageert, wat je wel en niet aangaat en hoe jij je grenzen beheerst. Zo komen wij er ook achter welke situaties bij jou spanning veroorzaken, of hoe jouw houding invloed heeft op negatieve gedachten en andersom.

Lichaamsgeoriënteerde oefeningen

Bij deze oefeningen staat emotie-regulering en bewustwording van lichaamssensaties en de gevoelsmatige betekenis daarvan centraal. We streven naar een beter lichaamsbewustzijn, een positiever identiteitsgevoel, zelfregulering en het versterken van de autonomie. Ik werk o.a. met diverse ademhalingstechnieken, ervaringsgerichte fysieke- en interactieve oefeningen en mindfulness technieken.

Reflecteren

Uit de manier waarop jij omgaat met de spel- en oefeningscomponenten van PMT kan ik opmaken hoe het met jou gaat en bespreken we je last of wat jou dwars zit. Raak je bijvoorbeeld snel gefrustreerd als iets niet lukt? Ben je iemand die continue controle en regie behoudt of ben je juist erg volgend? Durf je anderen te vertrouwen?  Of zit je ademhaling dan hoog in je borst? Door te reflecteren op deze lichamelijke verschijnselen kunnen we manieren vinden om je beter om te leren gaan met situaties buiten de zaal.

Behandelingen

De behandeling is gericht op actuele situaties en / of gebeurtenissen uit het verleden en de hiermee verbonden patronen. Want lichaamssignalen hangen vaak samen met eerdere ervaringen in een leven. Al doende reflecteren we op gevoelens en gedachten om zo gedragspatronen te herkennen en te begrijpen. Vervolgens oefenen we met het inzetten van een (nieuwe) adequate coping waardoor je klachten en problemen anders gaat benaderen. Zo richten we ons dus ook op situaties in het hier en nu. De psychomotorische therapie biedt een veilige plek om te experimenteren met ander gedrag. Zo kunnen ook nieuwe ervaringen op het gebied van voelen en denken worden opgedaan.

Psychomotorische therapie is er ook voor kinderen. Voor een opgroeiend kind kan het moeilijk zijn om zich verbaal uit te drukken als het overspoeld wordt door emoties en gevoelens. Het lijf neemt het over waardoor ongewenst gedrag ontstaat. Binnen de therapie leert het kind om samen met de psychomotorisch therapeut spanningen te herkennen, emoties te verwerken en spelenderwijs ervaringen op te doen met ander gedrag. Ieder kind verwerkt dingen op zijn of haar eigen manier. We onderzoeken samen wat past bij uw kind.

Voor wie?

Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelmethode voor mensen met psychische klachten en problemen. Psychische klachten hebben invloed op uw lichaam. Hierdoor kunnen cliënten last hebben van lichamelijke spanningen, vaak te zien aan hun lichaamshouding, ademhaling, beweging en hoe zij hun lichaam ‘beleven’.

Altijd met jou als uitgangspunt

Psychomotoriek is de wisselwerking tussen psyche (hersenactiviteit: denken, emoties en gedrag) en motoriek (bewegingsfunctie van het lichaam). Dat is bij iedereen anders en uniek.  Bij PMT Praktijk STAP sta jij voorop. Samen onderzoeken we je last en gaan we gericht aan de slag met bewustwording -ervaren en aanreiken van (nieuwe) copingsstrategieën.  Dat varieert in bewegingsgerichte en lichaamsgerichte oefeningen.